Chwasty to nieraz poważne zmartwienie rolników i ogrodników. Nieważne jak dużo zainwestują w uprawę zbóż, warzyw, kwiatów czy owoców, pojawienie się tych „szkodników” może łatwo zniweczyć ich wysiłki.

Na szczęście do walki z niechcianymi, konkurencyjnymi roślinami można użyć specjalnych preparatów chemicznych, których działanie prowadzi do ich osłabienia, a w konsekwencji do śmierci. Preparaty chwastobójcze są zwane herbicydami.

Zawierają one w sobie substancję czynną, której nie tolerują szkodliwe rośliny. Mogą więc prowadzić do obumierania komórek tych chwastów i zapobiegać dalszemu rozwojowi uprzykrzonego gatunku.

Opierają się one na różnych składnikach, w zależności od tego, do walki z jakim chwastem zostały przeznaczone. Mogą być rozpryskiwane na danej plantacji przy pomocy specjalnych maszyn lub aplikowane bezpośrednie do liści chwastów.

Każdy herbicyd ma ściśle określone działanie. Na jego opakowaniu producent ma obowiązek zamieścić spis roślin, przeciwko którym należy go używać oraz instrukcję, jak z nim postępować i kiedy najlepiej wykonać aplikację.

Stosowanie niewłaściwego środka nie tylko nie pomoże, ale prawdopodobnie w znacznym stopniu zaszkodzi plonom. Przy rozpylaniu preparatu chwastobójczego zawsze należy zachować ostrożność, by nie zaszkodzić w żaden sposób roślinom uprawnym.

Warto też zastanowić się nad tym, czy aktualne warunki pogodowe są sprzyjające dla odchwaszczania chemicznego – trzeba koniecznie zwracać uwagę na wiatr oraz ewentualne opady deszczu, by nie uniemożliwiły one kolejnych zabiegów.

https://www.ziemovit.pl/poradnik